gödsla

växter

beskydda

skötsel

Mer om Tomat växten

Art: Solanum Lycopersicum
Familj: Solanaceae


Hur den planteras: Tomat
Eftersom den ursprungligen kommer från ett mycket varmt klimat kräver den värme för att trivas och därför odlas den i växthus i kyliga trakter och i norra Europa. Den optimala temperaturen för den är 20-24 °C . Den här plantan är mycket känslig för kyla.

Tomat växer i vilken som helst typ av jord men föredrar mer väl avvägd jord som kan vara lätt sur eller något basisk. Jorden ska vara riktigt fuktig men inte genomdränkt och plantan måste vattnas regelbundet. Jorden ska innehålla mycket organiskt material.

Gödsling är en viktig del av tomatens skötsel. Före plantering ska jorden vara väl förberedd genom gödsling. Under odlingstiden måste det gödslas minst tre gånger. När de första blommorna visar sig och när den andra blomningen äger rum, tillsätter man samma dos. För den tredje och fjärde gödslingen ges doser på 50 gram per kvadratmeter och sedan 20 gram per kvadratmeter. När tomaterna är i full blomning och bär många frukter tillsätts ett vattenlösligt gödselmedel när den vattnas.

I varmare regioner kan man så frön direkt i marken mellan mars och maj där de lätt gror om de planteras på en skyddad plats och får direkt solljus. Fröna ska planteras i rader med ett avstånd på 20-60 cm mellan varje fröhål och 1-1,5 meter mellan varje rad. Inomhusodling eller på skyddade såbäddar kan göras från december till februari och då placerar man 3-4 gram frö per kvadratmeter på 2-5 mm djup.

Man kan av bekvämlighetsskäl köpa färdiga groddplantor på plantskolor och de planteras på samma sätt som beskrivs ovan.

När tomaten växer upp måste den stödjas.

Säsong: När ska du skörda tomater?
Tomaten, en örtartad perenn, finns i två huvudsorter: den buskartade som kan skördas en gång per säsong och som inte blir så stor och varianter som fortsätter att växa och producera frukter tills de förstörs av frost. Den senare sorten kan bli mer än en meter hög.

När tomaten blommar får den gula blommor som ger en köttig frukt med små frön i. Det finns en rad varianter av form och storlek; från små körsbärstomater till den stora bifftomaten. Tomater kan vara runda, ovala, avlånga, druv- eller körsbärsformade.

Tomaten börjar blomma på sommaren och ska skördas när frukten är mogen, men en del salladstomater skördas tidigare för att vara fastare i köttet.