gödsla

växter

beskydda

skötsel

Mer om Svarta vinbär växten

Art:  Ribes nigrum
Familie: Grossulariaceae


Svarta vinbär är en härdig lövfällande buske med ätbara bär. Svarta vinbär är mest utbrett i Europa og är särskilt populära i England..
 
Säsong

Svarta vinbärsbuskarna har stora gröna blad. Växtens frujter är små bär med en väldigt mörk lila, nästan svart färg. Bären är rika på c-vitamin och har en lite bitter smak. Bladen, frukten och själva stjälkarna har en stark distinkt doft.

Plantering
Innan du planterar är det viktigt och ha rikligt med natrurgjödsel eller kompost i jorden. Busken planteras helst på en solrik och lugn plats. Planteringsavståndet bör vara på ca. 1,5 - 2 meter. Svarta vinbär är lätt att sköta och få till att växa. De brukar ge stor avkastning - en buske ger ca 4,5 kg frukt. Svarta vinbär behöver en rik, fuktgivande, väldränerad jord för att blomstra. 

Näringsbehov
Gjödslas på våren, därefter i början av juni, och gärna en omgång med kalksalpeter efter skörd.

Beskärning
Man bör beskära buskarna varje vår innan knopparna kommer. Grenarna ska inte bli mer än 2-3 år innan de beskärs. Den mesta av beskärningen bör göras vi marken. Men tar bort alla grenar som växer längsmed marken och de äldsta grenarna som växer längt in i busken. Busken blir då luftigare och har inte så lätt för att bli angripen av sjukdommar.

För att förhindra att fåglar äter från bären, täck växten med ett nät och håll det tätt så inga fåglar fastar eller fångas.
 
Visste du att:
Svarta vinbär innehåller tre gånger mer vitamin C än samma vikt i apelsiner.

Bären är inte det enda som kan användas på busken: Svarta vinbärsbladen används ofta i parfymindustrin.

Under medeltiden användes blommor av blombärsbruken för gikt, urinvägssjukdom och astma.

På 1900-talet var det förbjudet i USA att odla svarta vinbär, eftersom de kunde infektera tallkottarna med sjukdomen "white pine blister rust disease". Det finns fortfarande vissa stater i USA där det är förbjudet att odla svarta vinbär.