Skötsel av buskar och häckar

Välskötta häckar och buskar kan du i princip njuta av året om. Ofta har man olika syfte med att plantera buskar eller häckar – för skugga, avskildhet eller kanske som ett skydd. Oavsett så är det viktigt att sköta om din buske eller häck på rätt sätt, vilket är simpelt att göra enligt ett par enkla grundregler.

Tidpunkt för klippning

Att beskära enligt JAS-regeln (juli, augusti, september) fungerar bra för de flesta häckar och buskar. Merparten av sorterna reagerar sämre på att bli beskurna vid låga temperaturer vilket gör det bättre att beskära dem på våren.
En bra tumregel är att hellre klippa ofta och lite åt gången än tvärtom, då häck och buskar gärna blir för vildvuxna och svårhanterliga och handskas med. En gång om året bör man minst beskära dem.

Det finns dock riktlinjer som kan vara bra att följa beroende på om det är sommargröna eller vintergröna växter. Men var försiktig! Detta kan givetvis variera beroende på vilken sorts planta det är. Följ noga upp vad din häck eller buske trivs bäst med.
Vintergröna buskar och häckar brukar oftast trivas bäst med att du beskär dem strax innan de slår ut på våren. Om det skulle behövas går det även att trimma till dem något på hösten. 
Sommargröna buskar och häckar ska allra helst beskäras sen höst eller tidig vinter då plantan är i träda.

Under sommaren har du möjlighet att finputsa så mycket du vill. Vara bara uppmärksam på djurlivet som kan uppehålla sig i buskar och häck! 
Ta tillfället i akt och klippa bort utgreningar under tillväxtperioden. Det uppmuntrar plantan till förgrening uppåt och du får en tätare och mer fyllig planta.
Under sommaren kan det också vara så att häcken och buskarna har en kraftigare tillväxt, vilket kan göra att den behöver en extra klippning. Det kan därmed krävas två större klippningar – en på våren/början av sommaren och en i slutet/början mot hösten.

Så här gör du!

  • När häck och buskar vuxit upp behöver de regelbundet skötas. Om du har en lång häck kan det vara bra att ha en riktlinje att klippa efter för att det inte ska bli snett. Då kan du enkelt spänna upp en tråd eller rep för att kunna klippa efter den. Har du möjlighet för en lasermätare fungerar det alldeles utmärkt det också.
  • Skulle häcken eller busken däremot vara väldigt gles eller helt tappat sin form, kan det vara bra att börja om från början och klippa ner den. Var noga med att kolla upp vilken slags häck eller buske du tänkte klippa ner då det inte passar alla sorter.
    Föryngringsbeskärning bör bara göras om behov finns, för det tar lång tid för häcken att växa upp igen.
  • Det första du ska göra är att beskära de stora grenarna som sticker ut. Därefter kan du börja med finbeskärningen och forma, jämna eller tunna ut häcken eller busken. Det bästa är att börja uppifrån och arbeta sig nedåt.
  • För att se till att de nedre grenarna ska få tillräckligt med ljus och att plantan inte tappar bladen, är det viktigt att beskära i form av en kon.
  • Se till att verktygen har skarpa blad för att få så frisk återväxt som möjligt. Har du slöa blad är det risk för att du klämmer ihop grenen vid klippningen och du förhindrar på så vis en frisk återväxt.
  • För att buskar och häckar ska må bra behöver de också en energikick ibland. Gödsel kommer att förse plantan den näring den behöver, samtidigt som den förbättrar jordstrukturen.