gödsla

växter

skötsel

Mer om Sallat växten

Art: Lactuca sativa
Familj: Asterceae 
 

Hur den planteras: Sallat
Sallat trivs i tempererade klimat; extrem värme eller kyla påverkar växandet och om det är för varmt blir bladen mycket bittra.

I plantskolor kan man så frön året om. Groddplantorna ska planteras ut ungefär en månad gamla. 

Plantera ut sallat (groddplantorna) i rader med ungefär 25 cm mellan plantorna och 40 cm mellan raderna. Man kan så direkt i jorden utomhus och bästa tiden för det är antingen från februari till april eller under september - oktober. Sätt 2 gram frön per kvadratmeter och lägg dem 1-2 cm djupt.

Jorden ska vara lucker, rik på humus och väldränerad. Den godaste sallaten kommer från jord som har vattnats regelbundet. PH- värdet bör vara neutralt men kan även vara lätt surt. Förbered jorden väl innan du planterar. Gödsla innan du sår eller planterar ut och 2 veckor efter utplantering. 

Säsong: När ska du skörda sallat?
Sallat finns i en mängd varianter som blir fler varje år; de vanligaste och viktigaste är:

  • Huvudsallad - Har breda löst sittande feta blad.
  • Isbergsallad - krispiga och tjocka tätt sittande blad som bildar ett kompakt “huvud” är ljust i färgen och har delikat smak.
  • Romansallat - Har en karakteristisk avlång form och en typisk något besk smak.
  • Plocksallat - Bladen växer löst på en grov stjälk och formar inte “huvuden”. Bladen är krispiga och ingen utpräglad smak.

Man skördar sallat när den blivit tillräckligt stor med många blad. Man skär av den med en vass kniv inte alltför långt ner så den kan växa till igen och man bör kunna skörda 2 - 3 gånger per säsong. En medelstor skörd ligger på 1,5 kg per kvadrat meter.