Så blir du av med irriterande myror

Frågan om vad man ska göra åt myrorna blir allt vanligare i trädgårdssammanhang. Långa rader av myror som gräver hål i gräsmattan, i rabatter och under stenläggningar är en irriterande faktor.

Låt inte småkrypen ta över trädgården


En myra eller tio i trädgården är väl ingen kris, men när deras bo börjar torna upp sig och små kryp invaderar gräsmattan, rabatter och terrasser - då är det dags att kavla upp ärmarna!

Kan vara aggressiva
Det finns över femtio olika typer av myror i Sverige, och även om de är en viktig del av det naturliga kretsloppet, så är det inte kul när skogsmyror tar över familjens mysplats. Det är särskilt de röda skogsmyrorna som är besvärande eftersom de har en aggressivt beteende då de kan bitas eller skvätta myrsyra om de känner sig hotade. 
En annan faktor att ta i beaktande är att ju fler myror du har i din trädgård, desto fler kan bjuda in sig i huset.

Gör förarbetet
Först bör du kartlägga myrornas rörelsemönster i trädgården, så att du bara lägger ut myrmedel där det behövs. Hittar du myrornas stigar och bon - sitter du med trumfkortet på hand! 
Ett vattenlösligt medel kan hällas direkt på ytan. Området och boet måste vara väl indränkta för att komma åt myrorna. Fördelen med vattenlösligt kontra ett ströpulver är att det inte dammar.

1-0 till dig
Ett annat sätt att bekämpa myrorna är att lägga ut ett granulat som myrorna bär tillbaka till drottningen. Detta har en långsiktig effekt, och ser till att hela boet dör ut. Har du kartlagt var myrorna uppehåller sig, behöver du bara strö pulvret på myrornas stigar och ingångar, och eventuellt på terrassen, längs trädgårdsgångar och husgrunden.