gödsla

växter

beskydda

skötsel

Mer om Rädisa växten

Art: Raphanus sativus
Familj: Brassicaceae


Hur man planterar: Rädisa
Rädisor växer snabbt och är lättodlade vilket gör dem idealiska för successiva sådder under hela sommaren och är utmärkta för att fylla i glappet mellan mer långsamt växande grönsaker.

De behöver inte mycket utrymme och kan odlas i direkt jorden eller i större behållare. Man sår fröna direkt i förbehandlad jord som kan vara stenfri eller multi -purpose kompost. De föredrar fuktig näringsrik jord och om du sår på våren, ska de ha soligt läge men i sommarvärmen mår de bättre i halvskugga.

Om du frösår i växthus så ska temperaturen ligga på konstant 21 °C. Om växthuset är uppvärmt kan du så sent på vintern eller tidigt på våren eller alternativt från mitt på våren till sent på våren i ett ouppvärmt.

Så fröna glest i hål du vattnat i förväg ungefär på 1 cm djup. Om så behövs gallra skotten så de står 3 cm ifrån varandra så rötterna har plats att utvecklas. Vattna regelbundet för om de har det för torrt blir rötterna illasmakande och träiga, men vattna inte heller för mycket för då frodas bladen för mycket på rotens bekostnad.

Skörda rädisorna när rötterna är vuxna men akta dig för att lämna dem för länge i jorden för då försämras smaken och strukturen. Att man skördar i tid kan också göra att man slipper jordloppor, som gör en massa hål i bladen. Nät eller vävtäckning hjälper till att hålla jordloppor borta. Sniglar och snäckor kan också ställa till problem, så bekämpa eventuellt om det behövs. Tvättade och lagda i plastpåsar i kylskåp kan rädisor hålla sig några dagar men är godare ju färskare de är.

Säsong: Rädisa
Rädisor är rötter och växer under jorden. De är antingen runda eller cylindriska. De kan vara mörkt rosa, vita eller ibland båda delarna.

De växer snabbt, går från frö till att skördas på 25 dagar och kan odlas från tidig vår till sen sommar.

Det finns även vintervarianter som är svarta, större och mindre populära. Det som är bra med rädisodling är att du kan fortsätta njuta av dem till sent på hösten och vintern om du sår de på sommaren.