Problem med ohyra och åtgärder att vidta

En liten guide som hjälper dig identifiera och kontrollera de vanligaste skadedjur angrepp och sjukdomar på krukväxter.

Ohyra och lösningar

Bladlöss
Insekterna som lever på saven, är vanligen gröna men kan också vara orange, gråa eller svarta. De angriper mjuka ömtåliga växtdelar och försvagar plantan.

Sköldlöss
Dessa löss liknar små bruna plattor, eller skivor, som sitter på undersidan av blad. I allvarligare fall utsöndrar de en klibbig vätska. Man tar först bort mycket som möjligt med en fuktig trasa, eller bomullspinnar och behandlar sedan med medel mot skadeinsekter.

Ullöss
De ser ut som prickar av bomullsvadd  på stjälkar och under blad men dessa vita prickar är ohyra, som kan få en planta att förlora sina blad om den inte behandlas. Torka med en fuktad trasa för att få bort så mycket som möjligt och behandla sedan med medel mot skadeinsekter.

Spinnkvalster
Den här ohyran, som lever på sav, är vanlig på krukväxter som står för varmt och torrt. Att regelbundet spreja dem med vatten hjälper till att hålla ohyran borta. Dessa spindeldjur syns knappt; massor av små gula prickar på bladen är ett av kännetecknen och ibland bildas vitt spindelnät mellan bladen och stjälken. 

Öronvivlar
Om en planta vissnar och dör plötsligt är det antagligen för att den angripits av öronvivlar. De kommer med i kompost i form av små gräddfärgade larver som äter absolut allt under jorden, vilket gör att planta plötsligt faller ihop utan synlig orsak. All behandling kommer antagligen för sent.

För att försöka förebygga angrepp ska du handla dina krukväxter hos handlare som du litar på. Före köp kollar du om bladen har några hål som kan ha förorsakats av de vuxna vivelbaggarna.

Mjöllöss
Om blad gulnar och faller av kan det vara tecken på angrepp av mjöllöss. Kontrollera under bladen om det finns ansamlingar av vita små flugor. Dessa är mycket svåra att utrota. Plocka bort de värst angripna bladen och de som fallit av. Bespruta sen med medel för skadeinsekter för att försöka utrota mjöllössen.
 

Sjukdomar på krukväxter - Problem och lösningar

Att krukväxter angrips av sjukdomar beror i de flesta fall på dålig skötsel. Så fort du lägger märke till ett problem plockar du omedelbart bort de angripna delarna av plantan och besprutar med ett lämpligt bekämpningsmedel, för att om möjligt få bort smittan så effektivt och snabbt som möjligt.

Vinmjöldagg
Detta är en svampsjukdom som sätter sig på bladen och täcker dessa med en vit pulverliknande beläggning. Sjukdomen orsakas av dålig luftväxling, vilken alltså måste förbättras för att få bukt med problemet och förebygga framtida angrepp. Rensa bort alla smittade blad och bespruta med bekämpningsmedel. 

Gråmögel
Detta är en otrevlig, svampig grå mögelbeläggning, vilken sätter sig på plantor med mjuka blad t.ex. Sankt Paulia. Anledningen är att blomman har vattnats och sprejats för mycket med vatten. Det första man ska göra är att vattna mindre. Hela plantan kan smittas och måste kanske kastas bort och förstöras. Släng den inte i komposten som i så fall riskerar att smittas.

Bladfläcksjuka
Som namnet anger uppstår bruna fläckar på bladen, vilka om de inte behandlas, breder ut sig och tar död på bladen. Alla angripna blad ska avlägsnas och förstöras. De bruna fläckarna är fuktiga så att låta plantan torka ut kan vara till hjälp: Sluta spreja vatten på den och håll den knappt fuktig i en månad eller två. Behandla med lämpligt bekämpningsmedel. 

Ödem
Ödem märks på hårda korkartade ansamlingar under bladen. Orsaken är för mycket vatten och för dåligt ljus. Rensa bort alla de värst angripna bladen, sätt plantan ljusare och minska på bevattningen. 

Sotdagg
Det är en svampsjukdom som ger svarta fläckar på bladen. Det kan inverka på plantans hälsa eftersom bladen får mindre ljus på sig. Den orsakas av den klibbiga vätska som både bladlöss och ullöss utsöndrar. Torka bort beläggningen med en fuktig trasa och skölj efteråt. Behandla med medel för skadeinsekter.