gödsla

växter

beskydda

skötsel

Mer om Potatis växten

Art: Solanum tuberosum  
Family: Solanaceae


Hur den planteras: Potatis
Potatis trivs i milt väder men tål både milt och svalt väder; optimal odlingstemperatur är 15 °C.

För att uppnå bäst resultat använd en knöl snarare än att försöka odla från frö. Knölen från potatisplantan är den del av plantan man äter. Det bästa är att använda knölar från en annan region i stället för de som växt i din trädgård, helst från bergstrakter. Det kommer att ge bättre skörd.
   
Undersök knölen innan du planterar den för att kunna välja ut de bästa. Leta efter utvecklade ”ögon” och knölar som är 4-8 cm i diameter. I kyligare nordliga regioner planteras knölen från februari till juni och längre söder ut i Europa planteras potatis från september till december.

Sätt potatisen med 30 cm mellanrum och i rader. Varje rad ska vara på 50-60 cm avstånd från varandra. Man kan också föröka stora potatisar genom att dela de i lika stora bitar med 2-3 ”ögon” på varje. Delarna ska ligga luftigt i 3-4 dagar. Det enklaste sättet att plantera är att göra en lång smal 7-10 cm djup fåra, lägga i knölarna och täcka dem med jord.   

Jorden ska vara lucker, av medelstruktur djupt ner och sval, med lätt surt pH-värde. Potatis måste skyddas från frost medan de växer, det bästa sättet är att lägga jord upp mot det växande skottet. Efter de första par veckorna bygger man upp en vall runt plantan som når upp till 2/3 av den. Fortsätt att lägga till jord så potatisknölarna aldrig får direkt solljus på sig.

Medan potatisen sätter skott behöver den minimalt med vatten och man vattnar endast för att hålla jorden sval. 

Säsong: När ska du skörda potatisen?
Potatisen, en örtartad perenn, är nära släkt med tomat, paprika och aubergine. I början växer potatisplantan rakt upp och blir maximalt 150 cm och då, när den är fullvuxen börjar bladen vissna och dö blommorna faller av och det är tecken på att det är dags att skörda.

När bladen blivit gula dra i dem och stjälken och i jorden under finner du knubbiga ätliga knölar. Normalt skördar man från juli till september. När potatisen man tagit upp torkar man den ett antal dagar och sedan kan de lagras på en mörk sval plats i flera månader.   

Sjukdomar och skadedjur som kan drabba potatis:
Bladlöss, mjöllöss (vita flygare), baggar, majsmott, svart broddmask, vecklare, knäpparlarver, trips, malar, mjöldagg, gråmögel, rotröta, Sclerotinia (svampsjukdom), sjukdomar orsakade av bakterier.