gödsla

växter

beskydda

skötsel

Mer om Plommon växten

Art: Prunus domestica
FamiliePrunus


Plommodling kom från Little Asia över till Grekland, Italien och till övriga Europa. I Sverige är plommon kända från 1000-talet, men med säkerhet odlat sedan 1550.

Plommonträdet är ett litet lövträd med en öppen och stelgrenad tillväxtform. Stammen är kort, och grenarna är grova och brukar växa uppåt. Barken är först rödaktig (på ljussidan) och grön (på skuggsidan). Senare blir det gråbrunt och ljust randigt, och slutligen är det mörkt grått och med små fåror. Det blommar i maj med vita blommor som har en svag lukt

Frukten finns i många olika storlekar beroende på sorten. Skalet är gult, rött, blått eller grönt, och fruktköttet är vitt eller gult. Frukten är saftig och aromatisk. Kärnani mitten av frukten sitter fast i vissa sorter, mendans andra sorter slipper kärnan lätt.

Exempel på plommonsorter som odlas i Sverige är: Edda, Mallard, Jubileum, Opal, Reeves och Victoria.

Plommonträd skördas i augusti - september.

Förutom att ätas direkt från trädet kan plommon torkas till sviskon eller användas till sylter och bakning. Plommonet har ett lågt kaloriinnehåll och effektiv vid hård mage.

Bästa lagringstemperaturen är mellan 0 - 4 oc. Hur hållbart en plommon är beror på hur långt frukten har kommit i mognadsprocessen. Ett moget plommon är lite mindre hållbart.

Tillväxt av plommonträd
Plommonträd är ofta rotäkta och förökning sker vid rotskott. Detta används fortfarande för vissa sorter, men pollinering brukar föredras. Det finns ett urval klonstammar (t.ex. St Julien), förutom att fröformade grundstammar också används. Vissa sorter är självsterila, och flera av de viktigaste hurvidsorterna i Sverie är självförökande.