gödsla

växter

beskydda

skötsel

Mer om Päron växten

ArtPyrus communis
FamiljMalinae

Hur man planterar: Päronträd
För bästa möjliga resultat planteras päronträd på hösten. Detta känsliga träd bör ympas för att ge bättre resistens mot sjukdommar. Trädets slutliga storlek beror på rotskottet som det är odlat på. Träden ska stå minst 90-120 cm från varandra, så att rötterna får gott om utrymme att växa och ger trädet mycket näringsämnen så att det i sin tur ger god avkastning.

En del sorter, t.ex. Conference, är självbefruktande. Men de flesta sorter kräver minst att ett träd till blommar samtidigt för att korspollinering ska ske, vilket ger bättre avkastning.

Trädet trivs i tempererat klimat; en del värdefulla sorter kräver varmt överdrag. Ett härdigt träd kan odlas i de flesta jordtyper, men det föredrar porös och väldränerad jord. Vid torra perioder måste det vattnas regelbundet, men vattning bör minskas när blomningen börjar. Det är viktigt att inte ge för mycket vatten, eftersom det påverkar grödans kvalitet negativt. Efter skörden bör du sluta vattna.

Förbered jorden i god tid. Blanda mycket organiskt material (t.ex. grön kompost). Från det tredje året gödslar du före blomstringen, en månad före skörd och i slutet av vintern.

För att garantera god avkastning och goda frukter, är det nödvändigt att skörda fruktträdet regelbundet. Det är ett kraftigt växande träd som blir svagt om det inte beskärs ordentligt och på ett korrekt sätt. Tunna ut eller ta bort små eller missbildade frukter så tidigt som möjligt, så att all näring går till färsk frukt.

Sommarbeskärning bör endast göras på de kraftigaste träden för att skapa en luftig trädkrona. Beskär päronträdet i juni efter den första skörden.

Säsong: När ska man skörda päronen?
Päronträd växer myckett och kan vara 15 meter höga om du inte beskär dem. Deras bark är grå och lövformen är ovala med långa stjälkar, ljusgrön i färgen och smalare på toppen.

De blommar sen i mars i ungefär tre veckor. Blommorna brukar ha 5 kronblad och sitter i klasar. Sedan börjar frukten bildas och kan skördas från juni - oktober beroende på sorten.

Päron tenderar att skördas innan de är helt mogna och är fortfarande ganska hårda. De ska ligga och mogna ett tag för att göra dem mjukare, och då börjar fruktköttet smaka sötare. När päronen skördas måste de lagras svalt.

Tillväxt av päronträd
Päronträd kan reproduceras genom frön, men det finns emmelertid ingen lämplig metod eftersom frukterna vanligtvis blir svaga och mottagliga för sjukdommar. Man kan också föröka dem genom att ta sticklingar eller genom andra metoder beroende på sorten.

Det är möjligt att reproducera päronträd genom ympning på stammar. För närvarande finns de vanligaste grundstammarna Quince i flera sorter.

Päronsorter
Det finns många olika sorter av päron. De mest kända är:

  • Carmen - en tidig sort med stora gulgröna rödprickiga frukter, med saftigt aromatisk fruktkött. Trädet producerar mycket frukt som håller sig länge.
  • Santa Maria - En mycket saftig sommarpäron. Trädet ger mycket frukt ätit från mitten av juli till slutet av oktober.
  • William och William Red - Frukten är stor, guldguld med röda och mörka röda prickar. Fruktköttet är saftigt och sött. Det mognar i augusti.
  • Hardy Butter - Stor oval frukt med rynkade gröna och bronsskal. Den vita massan är söt och frukterna mognar från slutet av augusti till mitten av september.
  • Conference - Stor oval frukt som är något gröngul med doftande saftig massa. Detta päron förfaller i oktober, men bör skördas tidigare.
  • Abbot Fetel - Har en typisk lång "nacke" med mycket saftigt kött. Den mognar i början av september.
  • Dean of the Comitium - Det här är en av de bästa sorterna som kännetecknas av mycket stora frukter med rödbruna prickar. De mognar i slutet av oktober, men bör skördas i september om du ska spara dem.
  • Kaiser - Stora långsträckta frukter med gulaktig, saftigt och söt kött. Skalet är rostfärgat och nyanser i gult och brons. Det mognar i oktober och november, men för att kunna lagras måste de skördas i september.