Luftning av din gräsmatta

Du behöver inta vara någon gräsmatteexpert för att lufta din egen gräsmatta. En rad av gör-det-själv-metoder gör denna sysselsättning tillgänglig för personer med olika nivåer av kunskap om trädgårdsskötsel.
Det du ska bestämma dig för är om du föredrar att “dra upp små jordproppar” eller om du luftar helt enkelt genom att göra hål i jorden.

Välj redskap

För att lufta kan du välja mellan två metoder: manuell eller motordriven. Manuella luftare passar bäst till små ytor och ger lika bra resultat som en motordriven. Du använder fotkraft för att få två till fyra ihåliga cylindrar att dra upp jordpropparna eller att slå hål på dem. Med speciella “spikskor” kan du slå hål men inte dra upp jordproppar.

Automatiserade luftare består av en trumma med ihåliga cylindrar, eller piggar framtill eller baktill. Bestämmer du dig för luftare handlar det om maskiner med långa, tunga spetsar som trycks ner i jorden. 

Tips för att lyckas

  • Innan du luftar markera med flaggor var du har sprinkleranslutningar, ytliga vattenledningar, avloppsrör eller dylikt.
  • Om jorden inte är för kompakt, sandig eller jord som luftats under de senaste 12 månaderna kör endast en gång och i det mönster som du normalt använder dig av när du klipper. Om jorden är mycket kompakt  eller jord som inte luftats de senaste året, kör två gånger med luftaren: en gång där du följer ditt klippningsmönster och en andra gång där du kör vinkelrätt i förhållande till första gången.

    Observera att SBM Life science inte tillhandahåller vertyg för luftning av gräsmattan.