gödsla

växter

beskydda

skötsel

Mer om Krokus växten

Art: Crocus
Familj: Iridaceae
 

Hur man planterar: Krokus
Det bästa är att plantera den på hösten och allra bäst under september och oktober. Den passar att sättas i stora grupper, nära varandra, för att ge ett mer dramatiskt och lysande intryck.

För att blommorna ska slå ut helt, ska de stå soligt. Eftersom de är så härdiga kan de överleva i blåsiga områden med näringsfattig jord. Sätt dem i grusig, väldränerad jord 7-8 cm djupt i grupper på 5-6.

Säsong: Krokus blommar
Den blommar under vintern och våren utom vissa sorter som blommar på hösten. Kronbladen är normalt raka med en mittenrand i silver och har normalt tre ståndare.

Många blir 8-10 cm höga. De passar bra till att sätta i gräsmattor eller vilda områden i trädgården och på så sätt ge färg åt en gräsmatta.

Förökning av Krokusar
Krokus kan frösås och är således ganska lätta att föröka. Eftersom lökarna är små kan de första skotten se ut som grässtrån, så det gäller att inte förstöra dem. Man kan också dela löken eftersom den kan bilda lökuppsättningar, vilka kan tas loss och planteras under viloperioden.

Efter blomningen låter man bladen vissna och lökarna får vara kvar i jorden så de skjuter skott. När du klipper gräsmattan på våren, tänk då på att ge dem en chans att växa och förnya löken.