gödsla

växter

beskydda

skötsel

Mer om Körsbär växten

Art: Prunus avium and Prunus cerasus
Familj: Rosaceae


Körsbärsträdet och dess ursprung
Körsbärsträdet har vuxit i både Asien och Europa sedan antiken. I Europa trodde man att de odlats utav grekerna och sedan romarna, som hjälpte till att sprida växten över hela Europa.

Älskad för både sina vackra frukter och extremt pråliga blommor, anses trädet kunna härda sjukdomar uppkommet från vissa kulturer. Det symboliserar utbildning och artighet i vissa europeiska länder, medan det i Japan är symbolen för elegans, ödmjukhet och integritet och i Kina, bräcklighet och feminin skönhet.

De kan klassificeras som två olika sorter: söta körsbär som är förädlad av den vilda körsbäret (Prunus avium) och sursmakande körsbäret (Prunus cerasus) som oftast används i matlagning.

Hur man planterar körsbärsträd
Körsbär trivs i tempererade klimat. Det är ett det är ett härdigt träd och relativt lätt att odla, även för en nybörjar trädgårdsmästare. Trädet har tidig blomning, trivs i fullt solljus men klarar temperaturväxlingar, torka, kalla vindar och till och med kraftigt regn under blomningsperiod.

Körsbärsträden trivs i en djup, lös och bördig jord som har bra dränering, eftersom vattensamlingar kan komma att påverka kvaliten på hur mycket frukten växer. Undvik lerbaserade jordar om det är möjligt.

Förbered jorden i förväg med mycket organiskt gjödsel och sedan mull. Före planteringen applicera en 50 g dos av gjödsel i planthålet och blanda noggrant. Göd trädet i början och slutet av våren.

Körsbäret är känsligt för kvävebrist; därmed är det lämpligt att applicera kväverikt gödsel vartannat år.

Plantera träden från höst till mars. Se till så där är gott om utrymme, åtminstone 7,5 m från andra växter, för framtida tillväxt och även för en livslängd på upp till 100 år.

Även om det inte är ett törstigt träd, behöver kärnor bevattning. Under torra perioder, särskilt i perioden före och efter skörd, bör de vara måttligt vattnade.   

Undvik beskärning under viloperioden, särskilt hösten och vintermånaderna. Mjuk, formbar beskärning kan ske från våren och framåt. Men den bästa tiden för beskärning är under växtsäsongen, omedelbart efter den första skörden. Många körsbärsträd bär redan frukt på ett ettårigt gammalt träd (eller äldre), så det är viktigt att upprätthålla balans mellan nya skott och äldre grenar. Minska rotskotten för att näringsämnena ska tillföras till de växande körsbären.

När ska man skörda körsbär
Körsbärsträd blommar mellan mars och april. Deras stora blommor är i allmänhet vita och har 5 överlappande kronblad på varje blomma med 6-10 blommor i en uppsättning.

Frukten börjar dyka upp i början av sommaren och är klar för skörd från juni - juli. Den första sorten att producera frukt är "Early Lory" och det senare avkastningen kommer från "Late Lory".

Söta körsbär är indelade i två grupper: de med hårt fruktkött och de med mjukt och saftigt fruktkött. Körsbärsträd med hårt fruktkött kan överstiga 8 m i både höjd och diameter, medan mjukare fruktköttsvarianter tenderar att bli fruktbuskar och ha en långsammare tillväxt.

Frukten är liten och rund med en lång stjälk. Et körsbär varierar i färg från ljusrött till nästan svart beroende på sorten. Vissa sorter är självpollinerande, medans andra sorter behöver pollinerare för att bära frukt.

Tillväxt av körsbärsträd
Traditionellt förökas körsbärsträd genom ympning. Träden är svåra att få till att växa från frön eller sticklingar och det kommer att ta många år för det att bära frukt.

Man bör välja olika grundstammar beroende på jordens förhållanden. Den mest använda grundstammen är francen och dess urval megaleppo "SL64". Den trivs i en djup, lös jord med bra dränering och har en anmärkningsbar kraft. Prunus. Mahaleb-sorten är inte lika kraftfull, men fruktbarheten är högre och det anpassar sig enkelt till kalkiga jordar  som ofta finns på kullar.

Visste du att
En körsbär mognar snabbt; det är svårt att hålla färskt och borde konsumeras omedelbart för bästa smak. Den används i en mängd olika sylter, konserver och såser, men kan även kanderas eller konserveras i alkohol.

Körsbär är uppfriskande och fyllda med näringsämnen. De är rika på antioxidanter, fiber, vitaminer A och C, kalcium och fosfor. Stammarna har vätskedrivande egenskaper; rengörande, dräneriande och uppfriskande. Körsbär kan användas till te, örtte och sirap.

Körsbärsträdet är ett lövträ, det kan vara gulrött eller rött brunt med olika streck och används till att skapa skåp och möbler.

Trädet är nära kopplat till USA tack vare en historia om sin första president, George Washington, som sägs ha skurit ner sin fars prisade körsbärsträd som en mycket ung pojke. Genom att erkänna sitt misstag, så frambringade han "att han kunde inte berätta en lögn", varpå hans far svarade att "sanningen är värd mer än tusen körsbärsträd".