gödsla

växter

beskydda

skötsel

Mer om Kamelia växten

ArtCamelia
Familj: Theaceae


Hur man planterar: Kamelian
Kamelia är inte särskilt svårt att odla och passar trädgårdsodlare som är nybörjare perfekt. Den behöver lite eller ingen beskärning, och kommer att blomma troget tidigt varje vår. Den ska emellertid planteras i kalkfri jord t.ex. i neutral till sur, inte basisk, och i skyddat läge; mot en husvägg är en idealisk plats.

Frost och snabbt töande kan skada blomknopparna så undvik placering som riskerar att den utsätts för iskalla vindar och tidig morgonsol. Eftersom det är en växt från skogen så föredrar den halvskugga. Man kan också med framgång odla dem i behållare.

Alla typer av kamelia är inte härdiga så välj din med omsorg. 

Säsong: Kamelian blommar
Fördelen med kamelia är att den blommar tidigt på året, från sen vinter till tidig vår, en period då få andra arter blommar. Blommorna är spektakulära och iögonfallande. En kamelia kan vara så rik på blommor att bladen nästan inte syns alls.

Blommorna kan bli upp till 12 cm stora och har olika skepnader från enkla anemonformer, till exempel som den ljusrosa C williamii JC Williams till en pionliknande som t ex den mörkrosa Anticipation. Blommorna kan ha mörkare stråk i sig som t.ex. den hallonrödstreckade C japonica Maggi, eller krusiga som C japonica Margret Davis som har cerisefärgade ytterkanter på sina blommor.

Vanligtvis är blommorna vita, rosa och läppstiftsröda men det finns även de som är gräddfärgade eller gula. Trädgårdsvarianter kan bli mer än 3 meter höga men i medeltal är de lägre än 2 meter.

Förökning av kamelian
Ta halvmogna sticklingar från mitt i sommaren till tidig vinter eller lövsticklingar under samma period.