gödsla

växter

skötsel

Mer om Kål växten

Art: Brassica oleraceae
Familj: Brassacaceae


Hur man planterar: Kål
Kål är lättodlad men tar mycket plats i cirka 6 månader så de passar inte i en liten trädgård. De trivs på soliga och skyddade platser med näringsrik jord. Idealiskt är att tillsätta gödselmedlet en vecka innan plantering.

För bästa resultat odla den här grönsaken på en plats där ärtor och bönor odlats tidigare så den kan utnyttja det kväve ärtor och bönor gett jorden. Då mår även bra av en behandling med kalium och fosfor.

Så kålfröna i såbrickor eller dylikt som kan lämnas utomhus eller sättas direkt i jorden. Traditionellt sås de i drivbänkar och planteras sedan ut på sin plats; detta för att inte ta för stor plats, men det är mycket enklare att så de direkt på plats på ett avstånd av 30-45 cm mellan varje planta, beroende på sort: Läs på fröpaketet för exakt avstånd. Jorden ska först förberedas genom krattning och fröet ska vara på 1 cm djup.

För att skörda kål på våren sås den sent på sommaren innan och planteras ut tidigt på hösten. För sommarkål så fröna tidigt på våren, skyddade från kyla tills tidigt på sommaren och plantera ut de vid midsommar. Slutligen för vinterkål gäller det att så sent på våren och plantera ut på sensommaren. 

Klumprotssjuka kan deformera rötterna och leda till att plantan dör; att tillsätta kalk i planteringshålet ger bra skydd. Kålmaskar och kålfjärilar kan förstöra plantorna; ett finmaskigt nät över plantorna hindrar de att lägga ägg och så kan man undvika det problemet. Larver och ägg kan tas bort för hand. Själva larverna kan också ställa till skada, men en filtkrage runt basen på varje planta utgör skydd mot det.

Hacka regelbundet bort ogräs runt plantan och vattna rikligt under torrperioder så tillväxten inte upphör. Ett flytande gödselmedel kan vara bra att tillsätta under den sista växtperioden.

För att skörda använder man en vass kniv och skär av stjälken så nära marken som möjligt.

Säsong: Kål
Kål är en stor grönsak med gröna blad, vanligen rund, som blir cirka 30 cm i diameter och brukar väga 2-3 kg.

Man kan odla kål året om. Vårvarianterna planteras på hösten och är vanligtvis mer koniska. Sommarvarianterna planteras på våren och vinter-sorterna som kan vara vita i stället för gröna planteras på sommaren. Savoykål har skrynkliga, mörkt gröna blad och planteras ofta på sommaren för att användas under vintern men kan även planteras och användes under resten av året.

Det finns även röd och också vit kål, som man normalt skördar på vintern och som passar utmärkt att lagra. De har skarpare smak.