gödsla

växter

beskydda

skötsel

Mer om Hortensia växten

Art: Hydrangea
Familj: Hydrangeaceae


Hur man planterar: Hortensia
Hortensia är buskar som trivs under träd och att ha det svalt i vara i halvskugga i fuktig väldränerad jord. Plantera och ge sedan kompost med fullt av organiskt material i eller lövkompost regelbundet. 

Hortensians blommors färg beror inte bara på vilken sort det är utan också på jordens surhetsgrad: ju mer basisk desto mer rosa blir blommorna; ju surare desto blåare blommor. Vita blommor ändrar sig inte. Behåll blåa blommor blå genom att plantera dem i sur jord eller använd specifika kemiska föreningar som man kan köpa i trädgårdsbutiker eller plantskolor.

Vattna rikligt under torrperioder; regnvatten är bäst eftersom hårt kranvatten kan göra blå blommor lila eller rosa.

För att de ska hålla formen så ta bort döda blommor och stjälkar under hela året. Döda blommor kan tas bort efter blomningen, men att låta dem sitta kvar kan skydda de nya knopparna mot frost. 

Hortensia blommor på föregående års tillväxt och beskärning måste således göras sent på vintern eller tidigt på våren. Ta bort äldrestjälkar för att främja de yngre. Du kan också förnya en dåligt skött planta genom att ta bort alla stjälkarna men då kommer den inte att blomma förrän nästkommande år. Hydrangea åpaniculata och arborescens mår bra av hård beskärning på våren.  

Säsong: Hortensian blommar
Hortensian blommar under en lång period och producerar stora ansamlingar av många små blommor från sen vår och framåt och är populära härdiga buskar för både behållare och rabatter.

De flesta trädgårdsvarianterna härstammar från Hydrangea macrophylla. Det finns två huvudtyper av blommor. Mopheads är breda, nästan cirkelrunda blommor; de passar bra till häckar och kännetecknas av deras vana att ändra färg beroende på jordens pH-värde. Lacecaps har plattare, mer öppna och graciösa blommor. De blir ungefär 1,5 meter höga och vida.

Andra grupper består av Hydrangea quercifolia som har ekbladslika blad och konformade vita blommor, Hydrangea arborescens, t.ex. Annabelle, med stora trumpinnelika blommor och Paniculata Hydrangeas med vippformade, t.ex. den ljust myntagröna Limelight. Det finns också den klättrande Hydrangea petiolaris som har små vita blommor på sommaren och kan bli upp till 15 meter hög.

Förökning av hortensia
På sommaren tar du förvedade sticklingar och rotar dem i på ett varmt ställe t.ex. i ett fönster. Skär bladen horisontellt för att minska avdunstning.