gödsla

växter

beskydda

skötsel

Mer om Gurka växten

Art: Cucumis sativus
Familj: Curcurbitaceae


Hur man planterar: Gurka
Gurka behöver näringsrik fuktig jord och värme för att ge en bra skörd. Förbered jorden och tillsätt mycket organiskt material eller odla dem i stora behållare fyllda med kompostjord av bra kvalité.

Man kan så frön av gurka sent på vintern eller tidigt på våren eller köpa utplanteringplantor på våren eller tidigt på sommaren.

Om du frösår i växthus så ska temperaturen ligga på konstant 21 °C. Om växthuset är uppvärmt kan du så sent på vintern eller tidigt på våren eller alternativt från mitt på våren till sent på våren i ett ouppvärmt

Så fröna ett och ett i hål och lagda på högkant så de inte ruttnar. Sätt fröna i små behållare. När de första riktiga bladen har bildats planteras de om i 13 cm behållare. 
 

När det gäller utomhusvarianter så sätt tre frön per behållare sent på våren, eller i varma soliga trädgårdar direkt i jorden på cirka 2 cm djup. Rensa bort skott och gallra så bara de kraftigaste plantorna blir kvar. Om du planterat i behållare så sätt ut dem när det bildats kraftiga rötter.

Rankorna är starka och växer snabbt så den behöver passande stöd; antigen spaljéer, pinnar eller ”wigwams” (ställningar som liknar kåtor). Rankorna binder du upp med jämna mellanrum. Jorden ska hållas fuktig. En svart marktäckningsväv håller fukten och hindrar frukterna från att ruttna om rankorna ligger på marken.

När gurkplantan fått sex eller sju blad toppas de för att främja tillväxt av sidoskott. När de första frukterna har bildats gödsla med det kaliumrikt gödselmedel.

Gurkorna är färdiga att skördas när toppen på frukten inte längre är spetsig utan rund. Det är viktigt att fortsätta plocka dem för om de blir kvar på rankan så hindrar det att nya bildas.
 

Om du väljer sjukdomresistenta varianter så får du inga problem. Som för zucchini kan mjöldagg på blad vara ett problem. I växthus är det angrepp av mjöllöss (vita flygare) och röda spinnkvalster som kan ställa till problem för gurkplantan.

Säsong: Gurka
Gurkan hör till pumpasläktet och dit hör zucchini, squash och pumpa. Själva plantan är en krypande ranka med små gula vackra pappersliknande blommor som bildas på sommaren, innan de blir gröna cylinderformade frukter.

De kan variera i storlek och tjocklek från att vara stora som en cigarr till att bli bortåt 60 cm lång.
 

Gurka trivs i varmt klimat. I svalare tempererade klimat odlas gurka i växthus. Nu för tiden finns nya utmärkta varianter som kan odlas utomhus i svalare klimat. De blir fulla av smak och mognar även om sommarvädret varit en besvikelse.
 

Visste du att?
Gurka innehåller normalt mer än 90% vatten. Men trädgårdsodlade varianter har alltid mer smak, de är knaprigare och innehåller mindre vatten än de som finns i handeln.