gödsla

växter

beskydda

skötsel

Mer om Chilipeppar växten

Art: Capsicum annuum
Familj: Solanaceae


Hur man planterar: Chilipeppar
För att växa så bra som möjligt kräver chilipepparn mycket värme och sol men kan odlas utomhus i varma tempererade klimat om den står i solen. Men ett säkrare sätt i mer oförutsägbara klimat är att odla i växthus eller plasttunnel.

De passar att odla i behållare så de lätt kan flyttas utomhus när vädret är varmt och pryder samtidigt altanen eller terrassen. De passar också i köksfönster. Man kan köpa dem i krukor vanligen när de redan blommar och har små baby-frukter. De finns allt oftare i trädgårdsbutiker vilket gör dem lätt tillgängliga för nybörjare. Allt man behöver göra för att kunna skörda är att vattna och gödsla dem och sedan plocka de mogna frukterna på sensommaren

Plantan är relativt lätt att odla från frön och kräver samma skötsel och temperaturer som tomat. Idealiskt
är ett uppvärmt miniväxthus. Så fröna i behållare vid 20 °C sent på vintern eller tidig vår. Använd frökompost och när de första riktiga bladen bildas planterar du ut dem i 9 cm krukor, en i varje, och låter de växa i 18 °C.

När plantan blir cirka 20 cm hög kniper du av toppen för att få yvigare plantor som inte är tunga i toppen. När rötterna fyller upp krukan planteras de ut i individuella 25-30 cm krukor eller i väldränerad, fuktig jord i soligt läge efter att ha härdat dem.

Chilipepparplantor kan behöva stödjas beroende på sort och ska gödslas en gång i veckan med kaliumrikt gödselmedel när blommor börjar bildas.

Plocka frukterna när de fått sin fulla färg och kom ihåg att de måste flyttas inomhus om det är sent på säsongen och frost hotar. För att påskynda att de mognar kan man använda väv eller en kupa. Chilipepparplantor kan övervintra och lirkas att blomma igen, men faran är att de då kan bli klenare och angripna av sjukdomar. Man behöver värme för att få igång chilipeppar och den är ett-årig.

I växthus kan bladlöss, mjöllöss (vita flygare) och röda spinnkvalster vara ett problem; regelbunden fuktning eller behandling med kan hindra de att förstör plantan.

Säsong: Chilipeppar
När den bär blommor och frukt; ofta samtidigt är den en mycket dekorativ planta; den finns i varianter t.ex. den långa smala Thai chilipepparn eller den korta runda i färgnyanser från klargult till orange och rött till lila och nästan svarta ibland på samma planta. 

Färgens styrka ökas av skalets glans. Blommorna är små, klockformade och vita.