gödsla

växter

beskydda

skötsel

Mer om Buxbom växten

Art: Buxus
Familj: Buxaceae


Hur man planterar: Buxbomen
Buxbom föredrar en plats i solen eller i halvskugga och tål blåst. De växer i alla sorters jord så länge den inte är vattensjuk. Med undantag av Buxus Hansworthiensis växer de alla långsamt.

Håll buxbom figurklippta och med tydliga konturer genom att klippa de med trädgårdssaxar eller speciella saxar för formklippning. Stammarna kan beskäras hårt sent på våren för att främja tillväxt.

Buxbombladmögel, som angriper blad och stammar kan skada och till och med döda plantan, har blivit ett verkligt problem. Den planta du tar till din trädgård kan vara smittad så Royal Horticulturel Society rekommenderar att man isolerar plantan i tre veckor för att försäkra sig om att den inte är smittad, innan du planterar ut den. Om sjukdomen upptäcks så måste de smittade plantorna förstöras, men om det är på en vuxen planta du vill behålla så skär av de smittade delarna rensa upp på marken under den och behandla med svampbekämpningsmedel. 

Säsong: Buxbom
Plantan i sig själv är blygsam: bladen är små, ovala och är parbladiga. De små gulgröna blommorna är oansenliga. Trots det är buxbom ovärderlig i en trädgård på grund av att de kan figurklippas så de ser ut som allt från pyramider till påfåglar.

Buxbomsplantor ger en formell touche till trädgården; häckar, avdelare, figurklippta, i behållare klippta som korkskruvar eller runda som bollar “vaktar” de t.ex. på var sin sida av en port.

Buxus Suffruticosa med sina små välformade blad passar perfekt till låga häckar och som ram till parterre. Det finns många varianter t ex de som har flerfärgade blad som den vitkantade Aureovariegata; kompakta sorter som Compacta som bildar kullar, de avlånga smala Graham Blandy och Buxus balearica som har stora runda blad.  

Förökning av Buxbom 
Ta halvmogna buxbomsticklingar på sommaren. De brukar lätt rota sig i sandig eller grusig jord så om du har tålamod kan du odla fram din häck eller parterr från egna sticklingar.