Att lyckas med fröplantor i 10 steg

Vilken din motivering än är, så är det möjligt; vare sig du är en erfaren odlare eller inte. Lär dig grunderna och du kommer att upptäcka att odla dina egna fröplantor är en tacksam sysselsättning.

10 steg med dina fröplantor

1. Välj behållare
Dina behållare ska vara rengjorda, vara minst 5 till 8 cm djupa och ha dräneringshål. Du kan välja mellan plastkrukor, papp-, torv-eller yoghurtbehållare, tidningar och t.o.m. äggskal. Du kan köpa ett nybörjarkit, men investera inte för mycket innan du är säker på att du tänker fortsätta med fröplantor varje år. Om du sår i små behållare måste du flytta dem till lite större så snart de fått sina första riktiga blad. Tänk på att brickor och krukor tar plats; se till att du har någonstans att ställa dem innan du börjar.

2. Börja med jorden
Så fröna i steril färdigpackad jord speciellt anpassad för ändamålet. Använd inte jord från trädgården. Fukta jorden med ljummet vatten innan du lägger den i behållarna.

3. Dubbelkolla planteringsdjupet
Så fröna på det djup som rekommenderas på fröpåsarna. Tumregeln säger att man ska sätta fröna på ett djup som motsvarar tre gånger deras tjockaste del. Men glöm inte att noga läsa bruksanvisningen på fröpåsarna. En del frön, t.ex. vissa sallatsorter och lejongap behöver ljus för att gro och ska ligga ytligt. Efter sådden sprejar du med vatten så jorden blir fuktig igen.

4. Vattna försiktigt
Använd alltid rumstempererat vatten när du vattnar fröplantor. Låt vatten som innehåller klor stå över natten så kloret försvinner. Använd inte destillerat vatten. Det är viktigt att jorden hålls fuktig men vattna inte för mycket, det gör det lättare för smitta att utvecklas. Undvik att vattna direkt på bladen. Ett enkelt sätt att undvika det och att vattna för mycket, är att doppa ner behållarna i vatten och låta jorden suga upp den mängd den behöver. Vissa nybörjarkit innehåller en uppsugningsmatta som leder vattnet från en reservoar till torra rötter. Det är den mest säkra metoden. Vad du än gör glöm inte att vattna. Det kommer att döda plantorna.

5. Håll fuktigheten konstant
Täck dina behållare. Det hjälper till att hålla kvar fuktigheten i dem. I nybörjarkit finns det vanligen ett skynke avsett för detta. Du kan också använda plastpåsar eller plastark. Ta av dessa så fort fröna har grott.

6. Jämn jordtemperatur är viktigt
Frön behöver värme för att gro - varm jord, inte varm luft. De flesta frön gror vid 26 °C. En vattentät värmematta för rötter håller jorden vid konstant temperatur. Ett annat alternativ är att ställa dem på kylskåpet, eller frysen och låta dem stå där tills de börjat gro. När de väl har grott ska de stå i högst 21 °C. De kan tåla ända ner till 10 °C om jordtemperaturen ligger på 18-20 °C. 

7. Ge näring
Gödsla efter det att dina groddplantor fått en andra omgång riktiga blad. Använd ett flytande medel, och utspätt till hälften, en gång i veckan. Efter fyra veckor använder du medlet outspätt och under varannan vecka tills du planterar ut plantorna

8. Tillför tillräckligt med ljus
Otillräckligt med ljus leder till långa taniga groddplantor. Söderut kan du antagligen odla kraftiga groddplantor i ljusa fönster, som vetter mot söder. Norrut är det inte säkert att det räcker med söderfönster för att ge tillräckligt med ljus för att inte få taniga plantor. Bäst resultat får man med 14-16 timmar med dagsljus per dygn. Ett tecken på att de inte får tillräckligt med ljus är när de böjer sig mot fönstret. Du kan avhjälpa att de böjer sig genom att snurra på krukorna, men problemet är att stjälkarna blir för långa och det kan du inte göra något åt. När du använder el-belysning ska du välja t.ex. neonlampor med både varmt och kallt ljus. Häng lamporna 5-8 cm över plantorna.

9. Luftcirkulation
Att få luften att cirkulera hjälper mot sjukdomar och gör stjälkarna starkare. Sätt en fläkt nära groddplantorna för detta ändamål. Undvik att den blåser direkt på plantorna.

10. Härda plantorna före utplantering
Innan du planterar ut dina groddplantor behöver de härdas, d.v.s. anpassas till en ny och hårdare  omgivning. Den processen kallas härdning.