gödsla

växter

beskydda

skötsel

Mer om Äpple växten

Art: Malus spp
Familj: Rosaceae
 

Hur man planterar: Äppleträd
För bästa resultat planteras äppleträd under höst eller vår. Det är ett härdigt träd och relativt lättodlat. Det trivs i alla sorters jord som inte är vattensjuk eller mycket lerig.

Förbered jorden väl i förväg. Blanda i mycket organiskt material (t.ex. grönkompost). Varje år gödslar du innan blomningen, en månad innan skörd samt i slutet av vintern.

Plantorna ska planteras med 3-4 meters avstånd från varandra för att ha gott om plats. Äppleträd bär inte frukt lätt av sig själva och det behövs åtminstone två sorters träd som blommar på samma gång för att ge en bra skörd. Korspollinering via insekter, för det mesta bin, sker då och sätter igång bildandet av frukt.

Trädet växer i många sorts klimat och jordmåner, men föredrar att stå soligt i ett kyligt klimat. Det kommer att ha svårt att växa i extrem kyla när det blir mer än tjugo minusgrader. En bergig region dvs. 600-1000 meter över havet är ett idealiskt läge.

Vattning är viktigt för att få en bra skörd; äppleträd tycker inte om torka och bör vattnas ofta tills de har tagit sig ordentligt, och sen minskar man cirka en månad före skörd.

Beskär fruktträdet i juni och ännu en gång i augusti om det krävs för att få bort rotskott. Gallra bort svagt utvecklade eller missbildade frukter så all näring går till de friska. Äppleträd ska beskäras regelbundet speciellt om de inte bär frukt, annars växer de kraftigt och kan försvagas.

Säsong: När ska man skörda äpplena?
Äppleträd växer kraftigt och kan bli 10 meter höga. Deras bark är len och bladen ovala, spetsiga, mörkgröna till färgen och sågtandade. De blommar i april, blommorna är mycket vackra; de har 5 blomblad och är hermafroditer och rosa-vita till färgen.

Frukten ser ut som en något tillplattad glob och finns i många olika storlekar beroende på sort. Deras skal är gula, mörkröda eller gröna och fruktköttet vitt eller gult.

Den mest kända underarten är Pusila Malus communis, som de flesta äpplesorter som man kan hitta på markanden, utvecklats ifrån.

Om äpplet efter att det skördats, lagras svalt och håller det sig en längre tid.

Förökning av äppleträd
Vildäpplen förökar sig genom frön, men det är emellertid inte någon lämplig metod om du vill få en bra skörd. De flesta moderna sorterna ympas på stammar, där en planta väljs ut för sina rötter och en annan för sina blad och stammen. De ympas på varandra. Nu för tiden är den vanligaste rotstocken IM9 som valdes ut bland flera exemplar av “Yellow Paradise of Metz”. Den sorten är mindre härdig men producerar mycket frukt och ger en utmärkt skörd.

Äpplesorter
Det finns tusentals olika sorters äpplen, de mest kända är:

 • Annurca - en gammal sort med små frukteroch medel-fast fruktkött. Äpplena är vinröda, krispiga, torra och doftar. De skördas i mitten av oktober.
 • Red Delicious (grupp) - Frukterna är mörkröda med gräddvitt fruktkött som är sött och aromatiskt. De skördas i september och mognar sedan på 15-20 dagar.
 • Fuji- En japansk sort som är orangegul, av medelstorlek och har rödrandigt fruktkött som är fast, krispigt och sött. Mognar i slutet av oktober.
 • Gala (grupp) - En nyzeeländsk sort som har medelstora frukter och vars skal är rödorangerandigt. Fruktköttet är fast, krispigt och saftigt. Det skördas i augusti.
 • Golden Delicious (grupp) - Dessa sorter, som anpassar sig lätt i olika klimat och jordar, har mycket stora frukter med vacker gul färg.
 • Gold Pink - En ny italiensk sort med medelstora frukter som har en karakteristisk gulrosa färg och är saftigt gott i smaken. Den blir ännu godare om det lagras i kylskåp.
 • Granny Smith - En gammal sort från Australien med stora gröna frukter som är mycket krispiga och lite sura i smaken. Det skördas  sent i oktober och kan lagras till följande sommar.
 • Emperor (grupp) - En sort som hittades i Ohio i mitten på förra seklet. Frukten är stor och har lite mjöligt fruktkött som är grönaktigt och skalet är klarröttoch skinande. Det doftar starkt. Det skördas i oktober, mognar i november och kan lagras till april.
 • Rennet - Härstammar troligen från Frankrike och har gulgrönt fruktkött och lite rostfärgat skal. Det skördas under september och halva oktober.
 • Stark Delicious - Klarröda frukter med smakrikt saftigt fruktkött.
 • Stayman (grupp) - Den amerikanska sorten som har medelstora osymmetriska frukter och som är ljust gulgrönrandiga med rött mycket saftigt, sött fruktkött. Det skördas i sent från september till mitten av oktober och mognar i november.

Sjukdomar och insekter som skadar äppleträd:
Bladlöss, sköldlöss, äpplevecklare. steklar, Leafminer larvae, Embroiderers, fruktträdsspinnkvalster, mjöldagg, äppelskorv - är en mycket farlig svampsjukdom som måste besprutas med bekämpningsmedel.

En del sorter är motståndskraftiga och passar i trädgårdar. Bland de kan nämnas Gold Rush, Summerfree, Primera och Crimson Crisp.