Allätande myror

Myror på köksbordet eller i badrummet är inte speciellt trevligt. Det finns över 600 arter av myror som tillhör gruppen samhällsbildande gaddsteklar. De flesta arterna bygger myrstackar, under eller ovan jord.

Det är aldrig kul med ovälkomna gäster

I Sverige finns ca. 60 arter och bland de vanligaste räknas röd skogsmyra, hästmyra och svartmyra. Svartmyran, eller trädgårdsmyran som den också kallas, bygger sitt bo i marken och kan finnas både under stenplattorna, i rabatten och i gräsmattan.

Myrorna är allätare och äter bl.a. andra insekter och växtsafter. De kan också hålla bladlöss som ”mjölkkor” eftersom de gärna äter bladlössens exkrementer. 

Under de kalla månaderna håller sig svartmyrorna lugna nere på frostfritt djup i marken, men när vårsolen kommer fram och temperaturen stiger skickar de ut särskilda arbetare för att leta efter föda. Finns det brist på föda i naturen händer det tyvärr inte sällan att de hittar vägen i in våra hus. Är det så att myrorna hittar något ätbart, exempelvis i köket, så har man snart en rejäl invasion, eftersom myrorna lägger ut ett doftspår för att visa andra myror var det finns föda att hämta. 

Viktigast för att undvika myror i huset är därför att hålla golv och andra ytor rena från sötsaker och spill.