6 skäl till att börja sätta frön i vår

När du funderar på vad du ska göra i trädgården i år, tänk på att du kan sätta frön själv, i stället för att köpa utplanteringsplantor i butiker.


Varför sätta frön?

  1. Frön garanterar bästa utbudet. Trädgårdsbutiker säljer plantor från specifika odlare. Om du inte hittar det du söker på deras hyllor så kan du inte köpa det. Så själv med egna frön, och då har du ett brett val mellan örter, grönsaker och blommor. Du kan välja dofter och färger du kanske inte hittar i handeln.
  2. Det är enkelt. Att få frön att gro går snabbt - de är genetiskt programmerade för att skjuta skott. De svåra kommer sedan, eftersom att så snart de har grott, måste man noga sköta om dem.
  3. Du sparar pengar. Priset per planta sjunker drastiskt när du använder egna frön till din odling.
  4. Du kan få tidigare skörder. Om du använder dig av några knep så kan du börja sätta ut dina groddplantor tidigare, vilket betyder att du kan kalasa på nyskördat medan andra fortfarande tittar på medan deras grödor fortfarande håller på att mogna.
  5. Undvik trängsel. När du sätter egna frön slipper du stressen med vårshoppandet i trädgårdsbutikerna.

Kunskap om hur man börjar så
När du sår ska du vara mycket noggrann med att sätta fröna på rätt djup. En del frön behöver ljus för att gro; andra vill ha det helt mörkt. Följ noga anvisningarna på fröpåsarna. Groddning kräver mellan 18-24 °C. Sätt fröna på en varm plats eller använd en värmematta.

Att få de späda skotten att bli friska groddplantor är den svåraste biten med att sätta frön själv. Groddplantorna ska skötas om. De är jätte petiga när det gäller vattning - om du missar att vattna dem en dag så dör de. Om du planerar att resa bort, så försök att fixa någon som kan hjälpa till och vattna dem. Groddplantorna behöver oftast starkt ljus och blir lätt sjuka och dör. När tiden att plantera ut dem utomhus närmar sig, måste de härdas - gradvis anpassa sig till att vara utomhus. 

För nybörjare kan alla dessa detaljer snabbt verka avskräckande. Det bästa är att starta i liten skala - med endast några typer av frön. Allt efter som fröna gror så får du mer och mer erfarenhet.

Bästa tidpunkten
Ett misstag många gör är att börja plantera groddplantorna för tidigt på säsongen. De flesta groddplantor kan man plantera ut fyra till sex veckor gamla. Planterar du fröna för tidigt måste de stå inomhus länge och riskerar då att bli taniga.

För att räkna ut rätt tidpunkt för att så, börja med att ta reda på hur länge det i medeltal är frost i din region. Informera dig t.ex. hos odlare eller personal i din lokala butik. 

När du väl tagit reda på detta datum, läs anvisningarna på fröpåsen.

  • Det kanske står “Börja så 6-8 veckor innan frosten beräknas släppa”. Om så är fallet räkna ut när det blir och sätt igång att sätta dina frön..
  • Om det står “Fröna gror på 7-9 dygn” så lägg till 5-7 dagar extra.